Magyar elektronikus pénz! Barion!

Június elején indított Bariont már egyre több helyen fogadják el: fizethetünk vele sörözésért, iskolaszerekért, kerékpárért! Nagyon ajánlom mindenkinek aki a neten dolgozik, üzletel, aki pl. pénzt akar cserélni,váltani!

Kezdetben volt a készpénz, majd a bankban tárolt számlapénz, és most itt a legújabb: az Európai Unióban éppen 3 éve engedélyezett digitális készpénz vagy más néven e-pénz. A június elején indult, magyar fejlesztésű Barion is éppen egy ilyen digitális készpénz, amelyet egy szerver tárol, és amelyhez bármilyen számítógépen és okostelefonon keresztül hozzáférhetünk.

Digipénz a zsebben

A Magyar Nemzeti Bank által elsőként engedélyezett Barion egy újgenerációs – forintalapú – fizetési rendszer, amelyben bankkártya és bankszámla nélkül is lehet ingyenesen vásárolni vagy akár bárkinek pénzt küldeni, számítógépen és okostelefonnal egyaránt. Igazi előnye leginkább a mobilfizetésnél mutatkozik meg, hiszen a mobilunkat mindenhová magunkkal cipeljük, így a digitális pénzünk is mindig a zsebünkben lehet.

A digitális pénz alkalmazása egyszerű és kényelmes, nem kell kilométeres számkódokat megjegyezni és plasztikkártyahalmokat magunknál tartani. A jelszónak köszönhetően a Barion-egyenleg nem lopható le a kártya fizikai ellopásával vagy másolásával. Ha ellopják a telefont, a Barion letiltása ingyenes, szemben a bankkártyák több ezer forintos letiltási díjaival.

Barion

Barion

Miért olcsóbb?

„A Barion egyrészt egy szubatomi részecske, ami kifejezi, hogy a rendszer a mikrofizetésekre is alkalmas, tehát már néhány forintot is lehet vele fizetni. Másrészt a név egy különleges gyémántcsiszolási eljárást is takar, ami pedig azért illik a Barion digitális pénzre, mert szoftvere ultramodern, szemben a bankkártyarendszerek középkori, nehézkes, lassú és drága szoftvereihez képest” – mondja Bíró Tamás, a rendszert üzemeltető Sense/Net Zrt. társalapítója.

Éppen a csúcstechnológia az oka annak is, hogy a Barion alacsony költséggel tud működni, így magánszemélyek számára teljesen ingyenes. A kereskedők alacsony, fix összegű tarifával vehetik igénybe: 1000 forint alatt díjmentes, felette pedig 50 forintba kerül, összegtől függetlenül.

A Barion rendelkezik a hagyományos készpénz összes előnyével: ugyanúgy anonim, bárkinek adható, gyors, egyszerű, zsebben hordható. A készpénzzel ellentétben viszont az e-pénzből mindig annyi van nálunk, amennyi kell, nem kell felváltani, nem feltűnő, nem szakad vagy vész el, nem kell őrizni, nem lopható és bárhonnan átküldhető, akár a világ másik végéről is.

Vége az SMS-nek?

Az internetre kapcsolódó okostelefonok térhódításával az SMS-alapú mobilvásárlás várhatóan ki fog szorulni a piacról. Az SMS-vásárlás nem csak nagyon magas tranzakciós díjai miatt kedvezőtlen, de a kezelése is kényelmetlen, valamint a pénz is csak soká érkezik meg a kereskedőhöz, csakúgy, mint a bankkártya esetén. A barionos fizetés ezzel szemben a nap 24 órájában azonnal megérkezik, és kis összegek esetében a kereskedőnek is ingyenes.

Az elfogadóhelyek listája, valamint a felhasználók tábora folyamatosan bővül – mondja Bíró Tamás. A június elsején indult rendszert már több mint egytucatnyi helyen fogadják el: fizethetünk vele többek között sörözésért, iskolaszerekért, kerékpárért vagy éppen ágyneműért. (Az elfogadó helyek listája elérhető a Barion weboldalán.)

Pofonegyszerű parkolás

Az első nagy ugrásként pedig a mobilparkolás elérhető július elsejétől, miután a Barion elsőként írta alá a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez való csatlakozásról szóló szerződést, így máris több ezer elfogadóhellyel gazdagodik a Barion-használók közössége. „A Barion előnye, hogy az egyetlen olyan parkolásra alkalmas mobilalkalmazás, amelynek az előre feltöltött kerete másra is elköthető, akár mobilfizetéssel, akár a webshopokban” – magyarázza Bíró Tamás, a Sense/Net Zrt. társalapítója.

A Barion azt ígéri, hogy a mobilparkolási alkalmazás letöltése után a regisztráció csupán egy percet vesz igénybe (csak egy e-mail cím és egy jelszó szükséges), nem kötelező a személyes megjelenés, mint a bankoknál. Mivel a digitális készpénz még nagy újdonság, így a megismerését segítendő a Barion a mobilparkolás kötelező kényelmi díját a bevezetési időszakban átvállalja, így az július elsején 0 forint lesz.

Barion

Barion

 

A készpénzátutalás 1000 forintig ingyenes, de ha cégnek vagy nonprofit szervezetnek utalunk, felszámítanak egy 50 forintos tranzakciós díjat a fogadó félnek. Magánszemélyek között minden ingyenes.

Bíró Tamás, a Bariont fejlesztő Sensenet társalapítója elmondta, hogy a Barion – műszakilag és jogilag is – a szerver alapú e-fizetőeszközök közé tartozik. A fizetési rendszer működtetéséhez a Magyar Nemzeti Bank engedélye szükséges, mivel csak ők rendelkeznek pénzkibocsátási joggal; fizetési rendszert nem lehet üzemeltetni az ő engedélyük nélkül.

A Barion platformfüggetlen alkalmazás: okostelefonról éppúgy használható, mint tabletről vagy asztali számítógépről. (Az androidos verziót rövidesen élesítik.) Nyomokban hasonlít a Paypalhez, az Ebay által fölvásárolt pénzküldő szolgáltatáshoz; webes és mobilos fizetésre egyaránt használhatók; mindkét szolgáltatás használható köztes pénzkezelő szolgáltatásként a bank és az utalás címzettje között (payment gateway); és ha kell, mindkettő lehet anonim.

Csak az MNB engedélyével lehet

A Barion előnyben van a tesztüzemben működő Buxához képest. Fajszi Bulcsú, a Buxa egyik alapítója elmondta, hogy bár az MNB engedélyével és jóváhagyásával tesztelhetik a szolgáltatást, az elfogadóhelyek száma egyelőre korlátozott, és a szolgáltatás korlátok nélküli működéséhez további hatósági engedélyekre lesz szükség.

Bíró elmondta, hogy egy ilyen szolgáltatás működtetéséhez a Magyar Nemzeti Bank százmillió forintos tőkét követel meg, és csak azután adja meg az engedélyt – nekik két évig kellett várniuk rá, mire megkapták.

e-penz-

Mivel a szolgáltatás fejlesztését a SenseNet finanszírozta – akik nagy léptékű webes fejlesztésekkel foglalkoznak –, a Barionnak megvolt a stabil pénzügyi háttere, és nyertek egy uniós pályázatot is a projekt támogatására. A Barion fejlesztői már Brüsszelben is lobbiztak, hogy a szolgáltatás indításához szükséges tőke alacsonyabb legyen. Ilyet ugyanis alapvetően csak bankok kínálhatnának, akiknek kétmilliárdos alaptőke kell. A kis cégeknek ezért nem éri meg szerver alapú e-fizetőeszközökkel foglalkozni, a bankok meg nem elég rugalmasak egy ilyen rendszer bevezetéséhez.

One night in bankok

Az efféle mobilos és webes fizetési rendszerek tehát hasonlóan működnek, mint a bankok, csak nem adhatnak hitelt, és nem számíthatnak föl kamatot.A felhasználók pénzét ugyanakkor a SenseNet egy banknál vezetett számlán tartja: a CIB Bank létrehozott erre a célra egy speciális letéti számlát, amely biztosítja, hogy a Barion-felhasználók pénze akkor is biztonságban legyen, ha a SenseNet felszámolnák.

Megosztás

Leave a Reply